CALENDAR

  <<<July 2018>>>
  MTWTFSS
  2526272829301
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  303112345

  Poesi på en torsdag - Knud Sørensen


  Thursday, September 01, 2016

  POESI PÅ EN TORSDAG

   

  Knud Sørensen

  Torsdag den 1. september kl. 20.00
  På Knudsens, Nørregade 40, Holstebro

   

  Vedr. naturen og landbolivet i det moderne samfund

  Knud Sørensen (f. 1928), Mors, er september måneds digter på Poesi på en torsdag.

   

  Digteren

  Knud Sørensen voksede op i Hjørring, hvor han blev student fra Hjørring Gymnasium i 1946. I 1952 blev han uddannet landinspektør ved Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole og praktiserede som sådan på Mors fra 1958. Han debuterede i 1952 i lyriktidsskriftet Hvedekorn (med Halfdan Rasmussen som redaktør) og havde sin første bogudgivelse i 1961. I begyndelsen af 80'erne blev han fuldtidsforfatter og har ud over sit forfatterskab, der består af digte, noveller, romaner, skuespil, faglitteratur, debatbøger, biografier, essays, m.m., skrevet for diverse aviser og bl.a. været medlem af Nykøbing Mors Byråd, været formand for Forfatterforeningens lyrikergruppe og siddet i repræsentantskabet for Statens Kunstfond.

   

  Knud Sørensen har for sit forfatterskab modtaget et stort antal priser, bl.a. Det Danske Akademis Store Pris i 2014. Hans sidste udgivelse er digtsamlingen Mere endnu, der udkom på forlaget Gyldendal i 2015.

   

  Værket

  Der går ligesom to helt kompetent anlagte og yderst træfsikkert brugervenlige hovedveje gennem Knud Sørensens udstrakte og imødekommende digtning (for ikke at tale om hans forfatterskab): Dels drejer det sig om naturens grænseløse rigdom af undere i alle sine uendelige nuancer, dels om dansk bondeliv i anden halvdel af 1900-tallet og 2000-tallets begyndelse. Især, som disse to, natur og liv, konkret har kunnet opleves på Mors og i det vestlige Limfjordsområde og Vendsyssel ud mod Vesterhavet. Sørensens habitat har siden 1958 været Mors.

   

  Knud Sørensen har udgivet omkring 13 digtsamlinger. I en af disse, Fodtur til det nordlige Mors, er der en serie, der består af otte digte, der alle indledes med ordene "Sådan var …". Nummer to, "Sådan var stranden.", lyder: "Gråt sand der var tungt at gå i. / Vissent græs. Langs vandet / en bræmme af tang og plastic. / Nogle både trukket på land. / En ruse i hvilestilling / over vandet. / Vandet var blåt og vandret. / Havde det blæst / havde alting nok været anderledes / på en eller anden måde."

   

  Her kommer et af de tydelige aspekter frem ved Knud Sørensens digtning, hvor man føler, at hans teknik er affødt af landboens traditionelle (underfundige) underspil, et underspil, der får stilheden til at runge som en kirkeklokke. Selv i en skov under mørkningen eller i et bondepars stue i Tøving kan det føles som optakten til en symfoni. "Det er en hyggelig eftermiddag på landet."

   

  Andet

  Udover Knud Sørensen byder aftenen også på musikalske indslag med Odin Teatrets Husorkester. Der vil blive præsenteret en lille bid af den engelske forestilling Scherzo for piano and stick, med Riotous Company, der gæstespiller på Odin Teatret den 9. og 10. september.

   

  Månedens kendte holstebroer (som bor i Viborg) er leder af Dansk Talentakademis Forfatterlinje på Holstebro Bibliotek, Christoffer Boserup Skov. Indslagene "månedens digt" og oplæsning af digte af den persiske 1200-tals digter, Omar Khajjâm, kommer ikke til at mangle, og naturligvis læser lektor Gerd Schmidt Nielsen fra Holstebro Gymnasium og HF sit lyriske essay. I pausen sælger Arnold Busck-boghandleren i Holstebro alverdens digte til spotpriser.

   

  Foto: Erik Bilstrup

   

   

  « Back


  Efterårssæson 2016

  1. september, Knud Sørensen

  6. oktober, Pia Tafdrup
  3. november, Ninette Larsen og Liv Lidegaard

   

  MÅNEDENS DIGT

  Send det bedste fra skrivebordsskuffen og deltag i konkurrencen om månedens digt.

  Det udvalgte digt vil blive læst op under arrangementet.

   

  Send det senest dagen før arrangementet til:

  Ulrik Skeel

  Odin Teatret, Postboks 1283,

  7500 Holstebro

  mærket månedens digt

  eller til ulrik.skeel@odinteatret.dk

   

  Sted

  Knudsens, Nørregade 40, 7500 Holstebro

   

  Billetpris

  80 kr. (studerende og unge under 21 år: 40 kr.)

  I den beskedne entré er et glas vin inkluderet.

  Billetter kan købes via dette link: https://www.place2book.com/da/choose_ticket_sales_workflow?seccode=af9ca67360

  (billetsalget åbner 3. aug.)


   

   

  Search

  Newsletter

  News from Odin Teatret

  directly into your inbox.
  Sign up for our newsletter.

  Travelog

  A selection of letters, news, reactions, thoughts from Holstebro and abroad.