Poesi på en torsdag: Susanne Jorn

date

02. September 2021

time

20:00

location

Knudsens
Nørregade 40
7500 Holstebro, Denmark

see map

Ticket

https://www.place2book.com/da/sw2/sales/5pvcni7whm

Digteren: Susanne Jorn

 

 

SUSANNE JORN har en MA i sinologi, en MA i amerikansk litteratur og en Comprehensives til ph.d. i litteraturvidenskab.

Susanne debuterede i 1970 med digtsamlingen Splinterne og i “Hvedekorn”, samtidig med at hun var i Japan på et Monbusho Legat (1969-71). I 1971 bosatte hun sig i USA og har siden været tilbage i Japan mange gange.

Hun har brugt sin mor Kirsten Lyngborgs efternavn som skønlitterær forfatter og litterær oversætter indtil 1988 – og har siden udgivelsen af eventyrsamlingen Det dansende æsel brugt sin far Asger Jorns.

Forfatterskabet er præget af indflydelsen fra den kinesiske –og japanske digtertradition og de mangeårige ophold i USA og Japan. Indflydelsen fra billedkunsten er markant, især i brugen af farver.

Mange af værkerne er illustrerede af billedkunstnere som Pierre Alechinsky, Carl-Henning Pedersen, Asger Jorn og Yasse Tabuchi. Omvendt har Susanne skrevet digte og eventyr til billedkunstneres værker. Det seneste eksempel fra 2014 er Fuglen i skoven , hvor hun skriver 53 digte og eventyr til værker af 26 billedkunstnere i Museum Jorns samlinger.

Passionscyklus har hun skrevet kædedigte (renshi) sammen med den japanske digter Hajime Kijima.

Susanne har oversat flere digtsamlinger fra kinesisk og japansk. De mest kendte er af Shuntaro Tanikawa, Kazuko Shiraishi, Han Shan og Yang Lian.

I 2018 fik Susanne tildelt Drachmannlegatet.

Hun har boet fast i København siden 2000 og samarbejdet med skandinaviske komponister og musikere. Siden 2009 har Susanne læst sine digte -og eventyr, mens Helen Davies spiller keltisk harpe og monochord.

 

BILLETTER KAN BESTILLES HER

Poesi på en torsdag er et lyrikarrangement, hvor publikum i Holstebro, og fra andre steder, kan møde dansk eller udenlandsk poesi live. Tre gange i foråret - februar, marts, april - og tre gange i efteråret - september, oktober, november - hver gang den første torsdag i måneden - inviteres en dansk - eller udenlandsk - digter til oplæsning af egne digte på Poesi på en torsdag.

I forbindelse med oplæsningen finder en række andre aktiviteter sted. Der er oplæsning af Månedens digt, optræden med Odin Teatrets Husorkester og andre orkestre og musikere, salg af danske digtsamlinger til poetisk favorable priser, oplæsning af Omar Khajjâms Rubâijât på farsi og andre sprog, oplæsning af kendt holstebroers yndlingsdigte, det lyriske essay om aftenens digter og ikke mindst udskænkning af månedens vin.

Poesi på en torsdag foregår på Knudsens, en nyrestaureret teatersal på gågaden midt i Holstebro. Arrangementet flyttes i få tilfælde til en anden adresse i Holstebro.

Poesi på en torsdag er arrangeret af Odin Teatret i samarbejde med Holstebro Gymnasium & HF, Holstebro Bibliotek, Musikteatret, Skive Boglade, Uddannelsescenter Holstebro og Holstebro Kunstmuseum. Arrangementet er støttet af Holstebro Kommune og Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

Billetten inkluderer et glas vin.