Poesi på en torsdag

date

06. October 2022

time

20:00

location

Knudsens
Nørregade 40
7500 Holstebro, Denmark

see map

Ticket

80,-

/ 40,-

kr.

Poesi på en torsdag med Cia Rinne og Asger Schnack

 

Cia Rinne, født i 1973 i Sverige, er en internationalt anerkendt dansk/svensk/finsk/tysk digter. Udover de nævnte sprog taler hun yderligere fem flydende, og hun har en kandidatgrad i filosofi. Cia er bosiddende i Tyskland.

Hendes produktion består foruden poesiudgivelser af udstillingsværker og dokumentariske projekter. Den amerikanske litteraturprofessor, Marjorie Perloff, har betegnet hendes lyriske praksis som: ”En af de senere års mest bemærkelsesværdige udgivelsesserier.” Hendes arbejde er blevet omtalt som en slags sproglig arkæologi, hvor ’udgravede’ ords og bogstavers mening og lyde sættes sammen på nye måder og danner betydninger, man som læser ikke anede eksisterede. Hun blander samtidigt i sin lyrik flere sprog sammen på en både højst fascinerende og fuldstændigt meningsfuld måde.

Asger Schnack er født i København i 1949 og debuterede på forlaget Arena 17 år gammel, mens han stadig gik i gymnasiet. Hans samlede værker, der overvejende består af digte, er af en svimlende størrelse. Foruden digtene har han skrevet essays om kunst og forfattere, digte for børn, biografier og romaner. Han har sit eget forlag og har været redaktør af et stort antal antologier og digtsamlinger af både danske og udenlandske forfattere. Hans viden om lyrik er lige så imponerende, som han drager omsorg for kvaliteten i dansk litteratur. Schnacks lyrik er formet af et utrætteligt arbejde med sproget som kunstnerisk udtryk og vej til erkendelse.

 

Andre indslag

Husorkestret består denne aften af Karin Sjöholm, vokal og fløjte, Martin Damgaard, piano, Magnus Errboe, bas og Henrik Videbæk, trommer. Marie Brolin-Tani fra Holstebro Dansekompagni står for indslaget ”En kendt holstebroer læser et par af sine yndlingsdigte”. Oplæsningen ledsages af dans af to dansere i kompagniet, Ella Ström fra Sverige og Haizea Andueza fra Baskerlandet. Gerd Schmidt Nielsen sørger for månedens lyriske essay. Der er ”Månedens digt” og oplæsning af Omar Khajjâm-digte. Lemvig Boghandel sørger for lyrik ad libitum.

 

Foto af Asger Schnack: Anne Tholstrup

Foto af Cia Rinne: Privat foto

Poesi på en torsdag er et lyrikarrangement, hvor publikum i Holstebro, og fra andre steder, kan møde dansk eller udenlandsk poesi live. Tre gange i foråret - februar, marts, april - og tre gange i efteråret - september, oktober, november - hver gang den første torsdag i måneden - inviteres en dansk - eller udenlandsk - digter til oplæsning af egne digte på Poesi på en torsdag.

I forbindelse med oplæsningen finder en række andre aktiviteter sted. Der er oplæsning af Månedens digt, optræden med Odin Teatrets Husorkester og andre orkestre og musikere, salg af danske digtsamlinger til poetisk favorable priser, oplæsning af Omar Khajjâms Rubâijât på farsi og andre sprog, oplæsning af kendt holstebroers yndlingsdigte, det lyriske essay om aftenens digter og ikke mindst udskænkning af månedens vin.

Poesi på en torsdag foregår på Knudsens, en nyrestaureret teatersal på gågaden midt i Holstebro. Arrangementet flyttes i få tilfælde til en anden adresse i Holstebro.

Arrangører

Poesi på en torsdag er arrangeret af Holstebro Gymnasium og HF, Holstebro Bibliotek, Musikteatret Holstebro, Lemvig Boghandel, Uddannelsescenter Holstebro, Holstebro Kunstmuseum og Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret. Arrangementet er støttet af Holstebro Kommune og Statens Kunstfond.