The Art of the Impossible - a film by Elsa Kvamme

date

27. april 2019

time

14:00 - Kaszás Attila Stage

location

Théâtre National Budapest, Bajor Gizi park 1, 1095 Budapest, Hungary

see map

Ticket

Free admittance

Det umuliges kunst - om Eugenio Barba og Odin Teatrets lange rejse, en dokumentarfilm af den norske filminstruktør, Elsa Kvamme.

Det umuliges kunst fortæller, blandt andet gennem aldrig før viste filmklip og fotos, den på mange måder fantastiske historie om Odin Teatret og Eugenio Barba fra begyndelsen i en fugtig bunker i Oslo og frem til i dag i Holstebro.

I 1964 startede Eugenio Barba Odin Teatret med to tomme hænder. I dag regnes han for en af verdens store teaterfornyere. Han har skabt sin egen teatertradition, er æresdoktor ved 13 universiteter, og Odin Teatret har hele verden som spillested. Men hans største fortjeneste er måske evnen til at vende det, andre kan betragte som et handicap, til en styrke, som for eksempel de erfaringer, han gjorde som emigrant uden at kunne tale sproget i Norge i 1950'erne.

Eugenio Barba har udviklet ideer, for eksempel at teatret kan bruges til kulturel byttehandel, og at der findes noget universelt i de gamle, asiatiske teatertraditioner, som også vi i Vesten har noget at lære af.  Alligevel er det særligt Odin Teatrets indendørsforestillinger, skabt på grundlag af skuespillernes egne improvisationer, som får teaterfolk fra hele verden til at valfarte til den vestjyske by, Holstebro.

Hvorfor er dette teater blevet så vigtigt for så mange, og hvad driver denne norsktalende dansker, født I Italien, med en far, som døde efter at have kæmpet for Mussolini? I filmen tages vi med på en rejse, som også viser, hvordan ændringer i teatret reflekterer ændringer i konventioner og relationer mennesker imellem. Og hvordan teatret har været i stand til på forskellige tidspunkter at sprænge grænser og forskellige former for censur.

Musikken til filmen er skrevet af den velkendte norske komponist Henning Sommerro.

Instruktion: Elsa Kvamme
DOP: Nils Petter Lotherington, Tore Vollan, Claire Coriat
Redaktion: Claire Coriat, Erik Thorvald Aster

Varihed: 66 min. med engelske undertekster

Se trailer nedenfor

Instruktøren, Elsa Kvamme, begyndte selv som skuespillerelev på Odin Teatret i begyndelsen af 70'erne. Hun havde sin egen teatergruppe Saltkompagniet i seks år og lavede siden soloforestillinger som "Manden som fødte en kvinde." Hun har oversat Jacques Brel til norsk og opsat kabareter med egne sange. Etter filmskolen i New York har hun instrueret flere prisbelønnede film, bl.a. spillefilmen "Fia og klovnene" og dokumentarfilmene "Legenes krig" og "Tilbage til Auschwitz", som også har været vist på dansk TV.

Filmen havde premiere på Porsgrunn Internationale Teaterfestival i juni 2017.

Also at MITEM ...

PERFORMANCE
First panorama: the past (1990-2000)
The Tree   
24 April 2019 - at 17:00 hrs

Read more here

 

PERFORMANCE
Second panorama: the present (2010 - 2018)
The Great Cities under the Moon
25 April 2019 - at 20:00 hrs.

Read more here

BOOK PRESENTATION
The Hungarian edition of the book The Secret Art of the Performer by Eugenio Barba and Nicola Savarese: 
Táncoló energia - A színész titkos művészete
27 April 2019 - at 16:00 hrs.

Read more here

 

PERFORMANCE
Third panorama: the future (2031)
The Chronic Life
27 April 2019 - at 20:00 hrs.

Read more here

Det umuliges kunst 
Trailer med engelske undertekster