The Yoricks

date

20. august 2019

time

20:30

location

Odin Teatret
Særkærparken 144
7500 Holstebro
Denmark

see map

Ticket

Kr. 120/60

“Der har altid eksisteret klovner. De vil altid eksistere.
Hver gang det var nødvendigt, rejste de sig af asken.
Dukkede frem af erindringen. De blev aldrig berørt af tiden.
De er evige som gangstiers græs.”

Tristan Rémy (fransk forfatter, 1897–1977)

Et komisk mellemspil med Teatro tascabile di Bergamo (Italien)

Det fremragende, italienske teater, Teatro tascabile di Bergamo, som har besøgt Holstebro så mange gange, ofte i forbindelse med festugerne, kommer igen til byen og endnu engang med en udsøgt, førsteklasses forestilling: The Yoricks. Titlen refererer til den afdøde hofnar, Yorick, i Shakespeares stykke Hamlet.

The Yoricks rummer dog ikke kun én, afdød hofnar, men har hele seks af slagsen. De er klovner, men i virkeligheden, da de jo er afdøde som hos Shakespeare, er de seks skeletter – klædt som munke.

De finder i forestillingen sammen med nogle engle, nogle løver og et par heste med det specielle formål at skabe et surrealistisk cirkus ud af døden. Og det hele sættes i gang af en sko! ja, det er rigtigt forstået, en sko, som kommer dumpende ud af intet. Eller måske fra en menneskesky, der består af bombefly og krigssirener? Eller måske bare fra etagen ovenover? I hvert fald drejer det sig om en begyndelse, som følger i sporet af nogle af historiens største cirkusnumre.

Børn griner, og voksne griner også, forbløffede over at se dette utrolige lille "broderskab" af Capuchin-munke, og deres grinende kranier, der gemmer sig under skumle hætter.

La Rocca (Italien)

The Yoricks er en sjælenes cirkusforestilling, som blander melankoli, latter, frygt for døden og nostalgi. Den er en kærlighedserklæring til nogle af fortidens legendariske klovner fra Foottit og Chocolat til Fratellini’erne, den store Charlie Rivel og Colombaioni-brødrene. Kort sagt en hyldest, som Teatro tascabile yder disse berømte klovner, deres historie og kunst.

Forestillingen danner i øvrigt også sidste del af en trilogi, som har formet sig som en lang udforskning af begrebet Danse Macabre, Dødedansen. De to øvrige forestillinger i trilogien er: ”Kærligheden sover aldrig. Historier om Capulet og Montague” (2009) og ”Rosso Angelico. Dans for en let rejsende” (2004).

Som Teatro tascabile fortæller i sin introduktion: Det var vores hensigt at undersøge døden i alle dens aspekter: de tragiske, dramatiske og komiske. Muligvis fordi tidsånden påstår, at teatret i dag er noget, som er blevet ligesom ladt tilbage. Men det afviser vi, og for at provokere har vi villet fejre teatrets herligheder i dets liv efter døden og vende tilbage til teatrets begyndelse i latteren. Latteren, som er teatrets nulpunkt.

I slutningen af forestillingen kommer skuespillernes smilende ansigter frem fra deres kraniemasker: i kød og blod. Som de er i virkeligheden. Og i disse ansigter ligger måske meningen med en forestilling, som indleder med at annoncere, at den hverken har nogen mening eller nogen historie.

Dette nye værk af Teatro tascabile di Bergamo kombiner døden og dansen med et komisk islæt. Som var det løsrevet fra en dødedans fresco, iscenesætter skuespiller-skeletterne et teater af det absurde med "vittigheder", "magiske numre", "tricks" og lades-som-om dueller (samt virkelige dueller) alt sammen suppleret med levende musik.

Eco of Bergamo (Italien)

 

GÆSTESPIL

Skuespillere: Alessia Baldassari, Giuseppe Chierichetti, Antonietta Fusco, Ruben Manenti, Alessandro Rigoletti, Caterina Scotti, Maurizio Stefania

Kunstnerisk koordinering: Tiziana Barbiero
Lys: Lorenzo Bucci
Lyd: Fabio Vignaroli
Rådgivere
- musik:
Maurizio Stefania, Osvaldo Arioldi – Officine Schwartz
- rekvisitter: Luì Angelini e Paola Serafini - La Voce delle Cose

Organisation: Elena Donda, Giada Martinelli, Emanuela Presciani

Teatro tascabile di Bergamo takker Simone Capula, Luigia Calcaterra og Mirella Schino for deres hjælp og støtte.

Film og fotos: Alberto Valtellina

BILLETTER
- til forestillinger på Odin Teatret i Holstebro: 120 kr; 
Studerende; pensionister samt grupper 10+: 60 kr.

Billetter kan bestilles på tlf. 9742 4777
Hverdage mellem 9-15
Email: odin@odinteatret.dk

Reserverede billetter afhentes 15 min. før forestillingen begynder