Niels Hav - Poesi på en torsdag

date

03. september 2020

time

20.00

location

Knudsens
Nørregade 40
7500 Holstebro, Denmark

see map

Ticket

Kr. 80 / 40

Digter af virkelige ting

Digteren Niels Hav er rundet af vestjysk jord, idet han blev født i 1949 i Gudum og voksede op i Asp, tæt på Struer. I dag bor han i København sammen med sin kone, pianisten Christina Bjørkøe.

Hav indledte sit voksenliv med at læse til præst i Aarhus, inden han besluttede sig for at blive forfatter og digter. Herefter debuterede han med novellesamlingen, Afmægtighed forbudt, Hekla, 1981, og hans første digtsamling, Glæden sidder i kroppen, kom året efter på Jorinde & Joringel, 1982. Efterfølgende har han udsendt yderligere seks digtsamlinger med den roste Øjeblikke af lykke, udgivet på Det Poetiske Bureaus Forlag, 2020, som den sidst udkomne.

Om Grundstof, der blev udgivet i 2004 på Gyldendal, skrev Erik Skyum-Nielsen i Information: ”Selv fortjener Niels Hav at roses for den legende præcision og spændstigt musikalske, filosoferende veloplagthed, hvormed han i sine bedste digte får skabt forbindelse mellem modsigelserne i sig selv.” Man kan tilføje, at Havs digte derudover er fulde af en smittende umiddelbarhed, som ømt fører læseren med ind i deres inderste, levende kerne.

Havs digte er udkommet på så forskellige sprog som hollandsk, bosnisk, tyrkisk, persisk, arabisk, kurdisk, kinesisk og portugisisk. Og så har de dannet forlæg for musik af komponisterne Anders Koppel og Andy Pape. Han har modtaget Statens Kunstfonds treårige stipendium og en række arbejdslegater.

Øvrige indslag

Odin Teatrets Husorkester med gæstemusikerne Bjarne Nygaard Nielsen på guitar og Martin Damgaard på klaver og harmonika bidrager med musikalsk underholdning. Kendt holstebroer, der læser op af sine yndlingsdigte, bliver kommunikationsmedarbejder, Sofie Daugbjerg, Lemvig. Sofie er uddannet fra Forfatterskolen 2011. Lektor emerita, Gerd Schmidt Nielsen, fremfører sit lyriske essay om aftenens digter. Vinderen af ”Månedens digt” vil blive kåret, og der bliver oplæsning af Omar Khajjâm digte. Og så har Christina Bjørkøe lovet at spille et stykke musik.

Arrangører
Poesi en torsdag er arrangeret af Holstebro Gymnasium og HF, Holstebro Bibliotek, Musikteatret Holstebro, Uddannelsescenter Holstebro, Holstebro Kunstmuseum, Skive Boglade og Odin Teatret – Nordisk Teaterlaboratorium. Arrangementet er støttet af Holstebro Kommune og Statens Kunstfond.

Foto ovenfor © Jens Rost

BILLETTER KR. 80

Kr. 40 for studerende og pensionister

Køb din billet på døren eller online HER

Et glas vin er inkluderet i billetprisen.

 

Covid-19
På grund af Covid-19 vil de gældende retningslinjer for afspritning af hænder og afstand naturligvis blive fulgt. Yderligere oplysninger kan man få ved henvendelse til Odin Teatret – Nordisk Teaterlaboratorium på telefon 97 42 47 77 inden for teatrets normale telefontider.

 

Poesi på en torsdag er et lyrikarrangement, hvor publikum i Holstebro, og fra andre steder, kan møde dansk eller udenlandsk poesi live. Tre gange i foråret - februar, marts, april - og tre gange i efteråret - september, oktober, november - hver gang den første torsdag i måneden - inviteres en dansk - eller udenlandsk - digter til oplæsning af egne digte på Poesi på en torsdag.

Til Poesi på en torsdag vil man kunne opleve Odin Teatrets Husorkester eller et gæsteorkester. Der vil desuden være oplæsning af "Månedens digt" (se nedenfor), af den persiske 1200-tals digter Omar Khajjâms digte, og Gerd Schmidt Nielsen fra Holstebro Gymnasium og HF fremfører et lyrisk essay om aftenens digter. 

Poesi på en torsdag foregår på Knudsens, en nyrestaureret teatersal på gågaden midt i Holstebro.