Meetings on Third Theatre and Theatre Anthropology - opening with Eugenio Barba

period

27. sep - 01. okt 2021

time

location

Online Worldwide

see map

Ticket


MØDER OM TREDJE TEATER OG TEATERANTROPOLOGI

En hyldest til Eugenio Barba: 85 år af liv, 60 år med teater, 34 år med samarbejder i Brasilien

Fri online-begivenhed, transmitteret på Youtube på kanal Terceiro Teatro 2021

Yderligere information på Instagram @Terceiro_Teatro2021 og på Facebook Terceiro Teatro 2021

Koordination: Ricardo Gomes - Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP); Gilberto Icle - Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) og Universidade de Brasília (UnB); Fernando Mencarelli - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG).

Æreskomité: Aderbal Freire Filho, Marieta Severo, Tânia Farias - Brasilien; Jorge Dubatti - Argentina; Patricia Ariza - Colombia; Raquel Carrió - Cuba; Wilson Pico - Equador; Ariane Mnouchkine, Jean-Marie Pradier - Frankrig; Nicola Savarese - Italien; Miguel Rubio Zapata - Peru; Jill Greenhalgh, Richard Gough - Storbritannien.

I samarbejde med: ISTA/NG - International School of Theatre Anthropology - New Generation (https://jta.ista-online.org); Université Paris 8, ARTA - Association de recherche des techniques de l'acteur, Maison des Sciences de l'Homme Paris Nord - Laboratoire d’Ethnoscénologie, SOFETH - Société Française d’Ethnoscénologie - Frankrig; Artez-Bilbao - Spanien; Journal Performance Research, Queen Margaret University - Storbritannien; Universidad de las Artes de Cuba; Movimiento de Grupos de Teatro Independiente - Peru; Università degli Studi Roma Tre - Italien.

Sejladsen gennem teaterkontinenterne

Udgangspunktet for denne begivenhed var at hylde Eugenio Barba og reflektere over hans arv i Brasilien og resten af verden. Den store og entusiastiske tilslutning til vores initiativ viser klart, at i en alder af 85 år er mesteren stadig i dialog med kunstnere og forskere verden over, som han opmuntrer gennem sin kreativitet og inspirerer gennem sine holdninger og integritet.

Begivenheden vil blive delt over tre uger: De sidste uger af september (27.9. - 1.10.), af oktober (25. – 29.10.) og af november (22. – 26.11.). Hver uge ser vi nærmere på et af de koncepter, som Barba har formuleret og undersøgt i sit arbejde, og som vi betragter som centrale temaer for teatret i begyndelsen af dette årtusinde. I den første uge er temaet Tredje Teater, et koncept, som kastede lys over teatret i 1970’erne og formulerede det etos, som lå bag gruppeteatret på det tidspunkt. Vi vil undersøge, hvilken mening dette koncept har i dagens teater. Teaterantropologien, som forsker i det præ-ekspressive niveau, som går forud for den performative adfærd – grundlaget for kunstnernes og gruppernes konstruktion af identitet, i dialog med deres oprindelige kulturers karakteristika (etnicitet, køn, klasse, etc.) – det er anden uges tema. I den tredje uge vil vi undersøge teatergruppernes kulturelle initiativer, som karakteriserer deres forhold til samfundet, og af hvilke teaterforestillingen kun er et aspekt af gruppens kultur. Et andet aspekt af de kulturelle initiativer er kunstneres og forskeres involvering i netværk med henblik på udveksling af erfaringer og viden.

For at diskutere disse temaer, deres udvikling og vanskeligheder, har vi samlet 23 brasilianske grupper (fra fire forskellige regioner) og fire udenlandske grupper (fra Danmark, Italien og Peru samt fem brasilianske og otte udenlandske forskere (fra Danmark, Italien og Storbritannien). Ved, til dette virtuelle møde,  at bringe et større og betydeligt antal grupper og forskere sammen, som har gennemfaret scenekunstens oceaner og fundet vej ved at tage bestik af de stjerner, som den italienske mestersejler Eugenio Barba og hans kammerater i Odin Teatret har udstukket, har denne begivenhed nået en hidtil uforudset skala: Vi bemærker, at sammen med spredningen af ideer og kunstnmerisk arbejde til en større kreds, er det også en gunstig situation til at give brændstof til udvekslingen af erfaringer og praksisser mellem de deltagende grupper i kølvandet på de gruppemøder, som skabte Tredje Teater-bevægelsen i 1970’erne og 1980’erne. Vi håber, at det kan blive en lejlighed til at væve de netværk sammen mellem kunstnere og forskere, som vi har brug for til at bane sejlrenderne for vores sejladser.

 

Præsentation af programmet og de medvirkende (PDF på engelsk)  HER