Den Grønlandske Mand (Angutivik)

date

23. maj 2022

time

19:00

location

Odin Teatret
Særkærparken 144
7500 Holstebro
Denmark

see map

Ticket

120,-

/ 60,-

kr.

Forestillingen beskriver den grønlandske mand på ny. Den er en rejse ind i den grønlandske kultur og mands liv – hans sind, seksualitet, forfædre, hans kampe og kærligheden til naturen og storbyen, bygget på virkelige historier fra manden selv.

Forestillingen giver et mere nuanceret perspektiv på den grønlandske mand end de to yderligheder, der præger den generelle fortælling. På den ene side den romantiske tilbage-til-rødderne fortælling om det oprindelige folk; mennesket i harmoni med naturen. På den anden side den moderne fortælling om vold, incest og druk blandt grønlændere i både Grønland og Danmark.

Det handler om den grønlandske mand i det nye årtusinde; hans identitet, selvforståelse og hans forhold til kvinden - den grønlandske og den danske - til sig selv, sin krop, sin seksualitet, sin alder, sine forfædre, sine børn. Hans forhold til det at være mand. Og til en verden i forandring. Vi ønsker at komme bag om myterne og fordommene, for at gøre op med det medieskabte billede og det selvbillede mange grønlandske mænd bærer rundt på, og give den grønlandske mand et nyt afsæt.

 

BAG OM FORESTILLINGEN

Den Grønlandske Mand er et portræt af den grønlandske mand, co-produceret af Teater freezeProductions og Grønlands Nationalteater.

Den Grønlandske Mand er en forestilling til og om den Grønlandske Mand – i Danmark og i Grønland. En forestilling om hans drømme, kærlighed, liv, længsler, seksualitet, glæder og sorger.

 

BILLETTER 120 kr

60 kr. for studerende; pensionister samt grupper 10+

OBS!
Vær opmærksom på, at vi ikke kan åbne dørene for publikummer, der kommer for sent.

Sprog: Dansk

Varighed: 80 min.

PÅ SCENEN

I denne unikke dansksprogede koproduktion tilføjes relevante nuancer til de yderligheder, der præger den stereotype fortælling i både Danmark og Grønland. I montager af musik, dans, fysik og elektronik udfolder fire af Grønlands bedste skuespillere den grønlandske mand i det nye årtusinde.

Dramatiker Niviaq Korneliussen fik i 2021 Nordisk Råds Litteraturpris for bogen Blomsterdalen. I Den Grønlandske Mand skriver hun med en nutidig stemme og et temperament, der skærer ind til benet i en blottet og hudløs kærlighedserklæring til manden, vi sjældent ser.

Forestillingen er skabt ud fra en grundpræmis om, at en ny fortælling – et nyt narrativ – kan føre til en mere positiv og nuanceret opfattelse af sig selv, sit værd, sin kultur. Ikke blot til gavn for den nye generation af grønlændere i både Danmark og Grønland - men også for at give det danske publikum et mere nuanceret, moderne blik på den grønlandske mand. Desuden vil der opstå en indsigt omkring det mandlige fællesskab på tværs af kulturer, såsom mellem den danske mand og den grønlandske mand. Både indholdsmæssigt og udtryksmæssigt henvender den sig til et bredt publikum.

 

 

Kuupik Kleist (sociolog, repræsentant for Inuit Circumpolar Council, og tidl. Landsstyreformand):

Grønlands Nationalteater og Teater freezeProductions tager fat i et emne, som nærmest er tabuiseret. Det drejer sig om den grønlandske Mand, som på baggrund af både de samfundsmæssige ændringer og påvirkningen fra den globaliserede verden, med alt hvad det indebærer af klimaforandringer, teknologiskift, social polarisering m.v., er i transition. Mandens identitet bliver kort sagt redefineret fra den klassiske forsørger/fanger/fisker/manderolle til subjekt som er under indflydelse fra kræfter hinsides hans egen kontrol. Historien er samtidig universel, fordi den hastige og globale forandringsproces vi er midt i, redefinerer os alle som mennesker, i en verden som synes at buldre derudad – uanset om vi er ombord eller ej. ANGUTIVIK // MAND om manden i transit er en nødvendig og højt aktuel historie”.

 

MEDVIRKENDE Klaus Geisler, Kristian Mølgaard, Hans-Henrik Poulsen og Ujarneq Fleischer

IDÉ & KONCEPT Hanne Trap Friis og Susanne Andreasen

TEKST  Niviaq Korneliussen

INSTRUKTØR Hanne Trap Friis

DRAMATURG Susanne Andreasen

SCENOGRAFI & KOSTUME DESIGN Camilla Nielsen

LYSDESIGN Morten Ladefoged og Gerth Lyberth

LYDDESIGN Gerth Lyberth

MUSIK

The Future. Tekst og musik af Simon Lynge

Akunneq Ataaseq Naammanngilaq. Tekst og musik af Rasmus Lyberth

Take the A train. Tekst af Miki Jacobsen og Hans-Henrik Poulsen, musik af Billy Strayhorn

Innarta anaanaga. Tekst og musik af Jonathan Petersen

KONSULENT Kuupik Kleist

AFVIKLER Hans-Ole Amossen

TURNÉ KOORDINATOR Signe Sandvej

Produceret af Teater freezeProductions og Grønlands Nationalteater.