29. October 2021

En skriftlig fødselsdagstale til Eugenio Barba

System.String[]

Kære Eugenio.

Tillykke med de 85 år!

Tak for mit livs vigtigste teaterrejse.

Mødet med dig og Odin Teatret i 1993 blev den væsentligste øjenåbner for min forståelse af scenekunstens mangefacetterede udtryk. For min indlevelse i skuespillerens arbejde og for instruktørens symbolske valg. For min perspektivering af det traditionelle, vestlige teater, men også for mine øjne på Bournonvilles ballettradition. For min nysgerrighed over for teaterteoriernes praktiske betydning i mit arbejde som teaterkritiker. 

Tak for dine egne forestillinger hos Odin Teatret, der åbnede mine sanser og fik min tanker til at mærke blodsmagen og stirre direkte ind i døden: ’Kaosmos’, ’Judith’, ’Andersens Drøm’, ’Itsi-Bitsi’, ’Salt’, ’De store byer under månen’, ’Ur-Hamlet’, ’Det kroniske Liv’, ’Træet’…

Takket være dig har jeg rejst verden rundt og oplevet scenekunst i alle mulige former. Fra italiensk gøglerteater over den politiske ukuelighed fra Dario Fo til det store episke teater med arven fra Brecht og polsk undertrykkelsesteater med Grotowskys vrede. Fra de asiatiske butoh mestres dans, der standser tiden, til abedramaerne om den nødvendige hævn i solopgangen på Bali - og Stan Lais teaterindkapsling af længslen i ’A Dream Like a Dream’ i Wuzhen i Kina. 

God fødselsdag! Lad nu alle hylde dig, live og på nettet. Ikke mindst dit enorme publikum i Sydamerika, der føler, at du har givet dem et teater, der er deres. 

Dit teater er også blevet mit. 

Kærlige hilsner Anne 

Anne Middelboe Christensen
Født i 1964 – samme år, som Odin Teatret blev stiftet
Teaterkritiker ved Dagbladet Information siden 199

Pdf