18. March 2019

Kulturstart med Teatermøder

Tidlig kulturstart med Teatermøder

Børnekulturgruppen i Holstebro Kommune og Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret har fået 551.000 kr. af Kulturministeriet til projektet ”Teatermøder i børnehøjde - kultur for og med børn i daginstitutioner”.

Hvad skal der til for at skabe kunst og teater? Intet mindre end det, som vores børn har allermest af: fantasi, kreativitet og nysgerrighed til at lege med udtryk og fortællinger! Projektet Teatermøder har til formål at give inspirerende oplevelser til de allermindste kulturskabere i Holstebro Kommune.

Vi er jublende glade på alle de små børns vegne, når 800 børn i alderen 0-6 år, 200 pædagoger og 30 scenekunstnere fra ind- og udland i de næste tre år vil give hinanden kulturoplevelser gennem teatermøder med ’byttehandler’, hvor børnenes bidrag er ligeså meget værd som de professionelles.

Kultur er for alle – og alle er potentielle kunstnere

Alle dagtilbud i kommunen er med, og teatermøderne kommer til at ske i børnenes velkendte hverdagsrammer. Brædderne er ikke nødvendigvis skrå, og ingen er blot publikum eller performer. Alle deltagere er nemlig begge dele. Både børn, pædagoger og de professionelle scenekunstnere skaber kulturoplevelser sammen med et særligt koncept, som Odin Teatret er verdenskendt for. Meningen er, at børnene ved selv at ’spille med’ og byde ind med deres bidrag oplever at være del af en kunstnerisk proces med scenekunstnere.

 

Hvorfor?

For at styrke lysten til at udforske kultur og give børnene den erfaring, at store kunstneriske oplevelser kan skabes i det små – af de små.

For at give børn og pædagoger mulighed for at gå på en opdagelse sammen – med oplevelser og værktøjer, der klæder dem på dem til sammen at skabe teater i dagligdagen.

For at inspirere børn med kulturelle oplevelser og samtidig give dem erfaring med at indgå i fælles skabelsesprocesser, der udvikler sproglige, motoriske, sociale og personlige kompetencer.

Hvor, hvordan og hvornår?

Teatermøderne foregår i de daglige omgivelser hos dagplejere, vuggestuer og børnehaver i Holstebro kommune. Rammen for teatermødet skabes i et samspil mellem Nordisk Teaterlaboratorium og pædagogerne ifht. ønsker om graden af forberedelse med børnene. Efter første teatermøde har både børnene og teaterkunstnerne fået et ”element” af hinanden til næste teatermøde, hvor børnegruppen og teaterkunstnerne optræder sammen. For de helt små børn fokuseres der på gentagelse på teatermøde nr. 2, så børnene kan gå mere aktivt med – enten som publikum eller som modig deltager. De første Teatermøder skabes i juni 2019, med tilmelding i april-maj 2019.

Hvad kræver det? Lyst og motivation til at indgå aktivt med børnene i to teatermøder af max 50 minutter. Ikke andet – resten finder vi ud af sammen.

Hvordan kan min institution være med? Holstebro Kommune kontakter kommunale dagplejere, vuggestuer og børnehaver i april/maj måned med informationer og deadlines for tilmeldinger.

Projektmidlerne kommer fra Kulturministeriets ”Pulje til en tidlig kulturstart”, der bl.a. skal forbedre samarbejdet med kommuner og kulturinstitutioner, sikre at kunst- og kulturoplevelser er tilgængelige og lærerige samt udbygge eksisterende strategier og planer for børns møde med kunst og kultur i dagtilbud.

Holstebro Kommune er en af 8 kommuner, som modtager tilskud fra puljen blandt i alt 43 ansøgere. Projektet er forankret hos Kunst og Kultur afdelingen og ledes i det daglige af Børnekulturgruppen. Ud over Nordisk Teaterlaboratorium er pædagoguddannelsen på VIA University College, dansere fra Black Box Dance Company og sangere fra Operaen i Midten også involverede i Teatermøder.

 

Flere oplysninger: Anna Marie Houe 24466406