20. October 2021

Odin Teatrets ensembleforestillinger vises for første gang i Grønland

Med forestillinger, byttehandel, master classes, talk og festlig paradeåbning af Nuuk Nordic Culture Festival tager det vestjyske teater sidst i oktober måned hul på det fireårige samarbejdsprojekt med Grønlands Nationalteater, Corvus Corax 20xx, som er støttet af A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Færchfonden og Holstebro Kommune

Fotos: Lars Vendelbjerg

Skuespillere fra Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret drager i disse dage mod nord til Grønland. Ja, nogle er ankommet. Andre kommer først senere. Men alle står klar, når en farverig parade med både lokale grønlændere og de tilrejsende skuespillere, under ledelse af Kai Bredholts isbjørn fra Holstebro, Otto, åbner Nuuk Nordic Culture Festival den 28. oktober i Grønlands smukt beliggende hovedstad.

Nuuk Nordic Culture Festival har fundet sted hvert andet år siden 2015. Festivalen inviterer deltagere fra alle de nordiske lande og har hver gang et overflødighedshorn af kulturelle begivenheder på programmet. Således også i år, hvor den løber af stablen 28. – 31. oktober.

Med Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatrets deltagelse i festivalen opfyldes i hvert fald to af de spor, som det omfattende samarbejdsprojekt med Grønlands Nationalteater ønsker at bevæge sig i. Dels at deltage i festivalsformater, hvor lokale miljøer og interesserede grønlandske borgere inddrages og dels at præsentere Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatrets forestillingers helt særlige, kunstneriske udtryk, der bygger på mere end 50 års arbejde, for den grønlandske befolkning.

Når den store åbningsparade har gjort alle indbyggere i Nuuk klar til kulturfestivalen, indleder Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret med den første af sine forestillinger, nemlig med Itsi Bitsi, fredag den 29. oktober. Det er en forestilling om 60’erne med drømme om en bedre verden, stoffer, rejser og den svære, nogle gange tragiske kærlighed. Odin Teatret-skuespillerne Iben Nagel Rasmussen, Kai Bredholt og Jan Ferslev medvirker.

Den 30. oktober samt den 1. november opføres Ode til fremskridtet, som er en familieforestilling med hele ensemblet. Ode til fremskridtet fortæller uden ord en historie, som skete i hele verden:

I Nordeuropa boede et skjult folk af alfer, trolde, feer, nøkker og fantastiske dyr. Vores bedsteforældre var bange for dem, men samtidigt fascinerede. De forsøgte at undgå dem, men stødte ofte ind i dem i nattens mulm og mørke eller i den tætte tåge om dagen. De hviskede, når de snakkede med dem. De blev inspirerede af deres tilstedeværelse, og hvad de lavede, og af og til lod de sig endda forføre af dem.
Så kom Fremskridtet med klarhedens blændende lys.

Begge forestillinger er instrueret af Eugenio Barba.

Under hele Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatrets tilstedeværelse har nogle af skuespillerne, Donald Kitt, Julia Varley, Elena Floris og Roberta Carreri samtidigt givet master classes, og søndag den 31. oktober finder en talk sted med Roberta Carreri, Iben Nagel Rasumussen, Kai Bredholt samt teaterlaboratoriets nye teaterleder, Per Kap Bech Jensen, Et teaterlaboratorium – hvordan bringe det videre? Talken foregår i gymnastiksalen på det mere end 170 år gamle lærerseminarium, Illinniarfissuaq, ”Det store lærested”.